top of page

        VALG AF 

        SQUASHSKO

Når du dyrker en sport, er det vigtigt at have sko, som er specielt designet til den pågældende sportsgren. Hver sportsgren har sine præcise karakteristikker.

 

 

For eksempel er 80 % af bevægelserne i squash sidelæns. Man løber maksimum tre skridt frem eller tilbage, og sporten udføres på gulv indendørs. I modsætning hertil 100 % af bevægelserne ved løb fremad og distancerne er som oftest flere kilometer. Løb foregår endvidere på asfalt, på jord- eller grusstier eller på specielle løbebaner.

 

Der er altså store forskelle på både bevægelser og underlag fra sport til sport, hvilket stiller individuelle krav til dit fodtøj. At vælge sko, som passer lige præcis til din sport, kan på den ene side være en medvirkende faktor ved forebyggelsen af skader, og på den anden side forbedrer korrekt fodtøj faktisk også din præstation.

 

 

 • Hvad er de vigtigste egenskaber ved squash-sko?

 

- Sålerne

For det første laver sålerne ikke mærker på underlaget, hvilket er en betingelse når du udfører indendørs sport. Sålerne sikrer derudover optimal kontaktsikkerhed på underlaget, da de forbedrer føddernes stabilitet og sørger for optimal fordeling af vægten.

 

- Lateral forstærkning

Den laterale forstærkning er squash-skoens vigtigste egenskab. Forstærkningerne sikrer optimal stabilitet og er en essentiel faktor i forbindelse med minimering af risikoen for skader og seneskedehindebetændelse. 

De laterale forstærkninger udgøres af flere faktorer. For det første, materialet på skoens overflade, som oftest er lavet af skind. Skindet er resistent, det er bevægeligt, og det tilpasser sig din fod.   

Ud over skoens overflade, er der forskellige elementer tilført på siderne af skoene, som også styrker stabiliteten.  Elementerne kan være syntetiske eller i plastisk.

 

- Affjedring 

Squash er en intens sport, hvor affjedringen i skoen er meget vigtig.  Har du tidligere haft skader/problemer i knæene eller i ryggen, så tøv ikke med at købe sko af høj kvalitet og med god hælaffjedring.

 

 

 • Gode råd til køb af den rigtige sko

 

 • Køb dine sko sent på eftermiddagen, da dine fødder er størst på dette tidspunkt. Du kan da være sikker på, at dine sko har en passende størrelse.

 • Undersøg dine fødders form og karakteristikker, og drøft det med sælgeren, så han lettere kan finde dig den perfekte sko til lige netop din fod.

 • Prøv skoene med de strømper, du normalt bruger, når du spiller squash.

 • Prøv begge sko, og bind snørebåndene helt. Ofte er den ene fod større end den anden; vælg den sko, som sidder bedst på den største fod.

 • Dine sko skal have god støtte i bredden. Skoens bredde skal være præcis samme størrelse, som fodens bredde, altså skoene skal sidde godt til på din fod. Tøv ikke med at købe en tætsiddende sko, de vil udvide sig i bredden og tilpasse sig din fod.

 • Mellemrummet mellem din storetå og skoens snude skal kun være et par millimeter. 3 millimeter er tilstrækkeligt.

 • Sikre dig, at skoen støtter op om og sidder godt fast på din hæl, når du går. Derved undgår du irritation af huden og vabler.

 • Gå rundt, og lav gerne de samme bevægelser, som når du spiller squash. På den måde mærker du bedst, hvordan skoene vil støtte din fod ved de specifikke sidelæns bevægelser.

 

 

 • Jeg kan anbefale dig følgende modeller

 

Salming R1.0

Salming R2.0

Salming R9.0

Asics Gel Blast

Asics Gel Beyond

Adidas Stabil

 

 

 • Konklusion

 

Skoens kvalitet bør afhænge af to faktorer:

Hvor ofte du spiller. Hvis du eksempelvis er begynder og spiller én gang om ugen, vælg da en sko af god kvalitet. Omvendt, hvis du spiller squash 4 gange om året, da er det ikke nødvendigt at købe sko af højeste kvalitet, her kan du bedre gå på kompromis.

Tidligere skader og problemer. Hvis du tidligere har haft forstuvninger, eller hvis du har haft problemer i dine fødder, dine knæ eller i din ryg, er det absolut nødvendigt at vælge sko af god kvalitet. I sådan et tilfælde bør du ikke gå på kompromis med skoens kvalitet og pris. 

 

bottom of page