top of page

            VALG AF

            LØBESKO

Under løbeturen skal foden og skoen virke som en funktionel enhed. Det vil sige, at løbeskoen skal beskytte og støtte foden samtidig med, at den tillader foden at udføre de nødvendige bevægelser. Det er derfor vigtigt, at du vælger den rigtige løbesko og til dette formål er der flere faktorer du skal være opmærksom på:

 

  • Størrelsen

 

Når du løber, vosker din fod,samtidig med, at den glider på indersålen i skoen. Foden kan glide flere millimeter frem, faktisk helt op til én centimeter! Når du prøver sko i forbindelse med køb, skal du derfor sørge for, at dine tæer ikke støder på indersiden af skoen. Hvis du tager en sko for lille, kan der lettere forekomme vabler og sorte negle (runners toe). Som hovedregel skal der være omkring en centimeter mellem tæerne og indersiden af skoen.

Størrelsen på dine løbesko skal ofte være en størrelse størrere end dine hverdagssko. Du kan også med fordel fokusere på bredden af din fod  især hvis du løber marathon, da dine fødder hæver under løbet - jo længere du løber, jo mere kan fode hæve op. 

 

  • Vægt

 

Vægten er også et vigtigt kriterium du bør overveje, når du vælger sko. Man skal ikke vælge den samme skomodel, hvis man vejer 60 kg. som, hvis man vejer 90 kg.

Vejer du over 80 kg, er det tilrådeligt at give affjedring højeste prioritet, og det er bedst at vælge en sko med fast gummi i sålen under hælen.

Løbere, der er mindre end 80 kg. bør fokusere på andre kriterier, eksempelvis hvor ofte og hvor langt de løber, og typen af det terræn de løber i. Løbere, som vejer under 80 kg. kan vælge meget lette sko til konkurrence (mellem 150 og 250 gram)  en let sko kan derimod være uhensigtsmæssig, hvis man vejer over 80 kg.

 

  • Løbeform

 

Et par løbesko beregnet til løbebane, skal være lette, have god stødafdæmpning og de skal have fremdrift på forfoden. 

En maratonløber skal i høj grad fokusere på skoens stødafdæmpning, for at begrænse risikoen for skader, samt på skoens komfort.

For løb på 10 km eller halvmaraton, skal man finde et godt kompromis mellem støddæmpning, lethed og stabilitet.

For løb på stier, er grebet den vigtigste faktor. Materialet skal være åndbart og Gore-Tex materiale er afgørende. Sørg for, at skoen har en stor eller mellemstor overflade for bedre beskyttelse mod sten og andre elementer tilstede i dette terræn.

 

  • Vælg dine sko i slutningen af dagen

 

Efter 30 til 45 minutters løb, har foden tendens til at svulme og derfor blive lidt mast i skoen. Det er derfor en rigtig god idé at købe løbesko sidst på eftermiddagen efter en lang dag eller lige efter en god løbetur, hvor foden er hævet. På denne måde slipper du for ubehagelige overraskelser under din første løbetur med dine nye sko. 

 

  • Hvornår bør man udskifte sine løbesko?

 

Vent ikke med at udskifte dine sko til efter du har fået smerter eller skader! Vær opmærksom på, at en god løbesko maksimalt tillader dig at løbe mellem 1500  2000 km. inden de skal udskiftes. Lettere løbesko (150  250 gram), kan derimod kun klare op til 500 km. inden de skal udskiftes. Vent ikke længere end disse anbefalinger  en slidt løbesko kan være årsag til både akutte og kroniske skader og smerter.  

 

bottom of page