top of page

FØDDER OG

MARATHON

Du ved helt sikkert allerede alt om, hvordan du bedst træner op til et maraton og hvordan du skal spise for at yde bedst muligt. Men ved du også, at du derudover med stor fordel kan bruge lidt tid på at forberede dine fødder optil et løb? 

 

 

Selv de mest habile løbere kan stoppes eller plages af vabler, runners toes og gnavsår under et løb. Skader som disse opstår let, hvis ikke man er opmærksom på pleje og forberedelse af fødderne inden et løb. Så hvis du vil undgå, at den store dag, de mange måneders hårde træning og strenge diæt, skal spoleres af unødige smerter i fødderne er det vigtigt, at du giver fødderne den korrekte behandling i ugerne op til et maraton.

 

 

  • Forbered fødderne til et marathonløb

 

 

- Hård hud

 

Normalt har man en blød og jævn hud. Udsættes huden pludseligt for et stort tryk eller for meget friktion, reagerer huden ved at producere et ekstra tykt lag hud  på det udsatte hudområde. Hård hud er altså kroppens normale reaktion på unormale tryk- eller friktionspåvirkninger og hård hud fungerer således som ekstra beskyttelse mod overbelastningen.

 

 

Hvis du har trænet op til et maraton, har kroppen næsten med garanti allerede dannet dette beskyttende lag hårde hud på dine fødder. Den første ting at gøre er derfor at kontrollere, at det hårde hudlag på fødderne er ikke for tykt. Er det det, kan det nemlig medføre en lokal overophedning af huden på grund af friktion, og du kan få vabler. I sport skyldes vabler næsten altid friktion og når friktionen sker i et fugtigt og varmt miljø, som eks. en varm løbesko, så sker det hurtigere og giver normalt også de største vabler. Har du et meget tykt lag hård hud visse steder på foden, kan det altså være en fordel at slibe lidt af laget af. MEN husk, at den hårde hud beskytter din fod og du må derfor aldrig fjerne dette lag helt: Du vil fortryde det mange gange i løbet af de 42 kilometer, hvis du fjerner det beskyttende hudlag, da det vil føles som at løbe barfodet på sandpapir!

 

 

- Negle

 

Neglene må ikke være for lange, da det øger risikoen for, at foden støder på indersiden af skoen. Under et maratonløb tager du mere end 30.000 skridt og de mange gentagelser med tryk mod neglene er den primære årsag til de blå negle (runners toe).  Tåneglen støder simpelthen mod den indvendige side af skoen tilpas mange gange, så der til sidst opstår en blødning under neglen. Hvis blødningen under neglen er lille, og kun ses på den yderste tredjedel af neglen, er der gode chancer for ,at neglen efter nogen tid bliver normal igen.  Er blødningen for stor, bliver hele neglen blå og efter et par uger vil den løsne sig og falde af. Sørg derfor for at klippe dine negle tilpas korte og husk altid at vælge en korrekt løbesko  er den for lille vil problemet næsten med garanti opstå uanset hvad, da dine fødder vokser og glider frem i skoen under løb.

​

Neglene må dog ej heller være for korte. Er de det, vil huden under neglen blottes og hudlaget vil være uden beskyttelse  huden irriteres og skades let og dette kan naturligvis skabe smerter.

For at imødekomme ovennævnte problemer, er den bedste løsning at konsultere en fodterapeut. Fodterapeuten vil behandle negle og hård hud og kan vejlede dig i optimal fodpleje. Konsulter helst fodterapeuten tre til to uger før dit løb.

 

 

  • 3 uger før løbet

 

Efter den indledende konsultation, hvor negle og hud er blevet behandlet for eventuelle problemer, skal huden på fødderne forberedes til løbet.

Første trin er at "garve" huden, så den kan modstå slid uden at svækkes og tage skade. Ved at garve huden minimere du eksempelvis risikoen for vabler, idet huden vil være mere modstandsdygtig overfor fiktion og dermed udviklingen af vabler og gnavsår.

​

Det mest anvendte produkt til garvning af huden i forbindelse med sport, er citronsaft.

Du tager en halv citron, og presser den mod fodsålerne, fra tæer til hæl og i svangen. Når nu du er i gang kan du også påføre oversiden af foden lidt saft.  Gentag denne behandling én gang om dagen hver dag op til løbet. Opbevar citronen i køleskabet og brug den indtil der ikke er mere saft tilbage (reserver den kun til det!).

Hvis dine fødder er tørre af natur, kan du fugte dem med en daglig anvendelse af fugtighedscreme beregnet til fødderne. Denne behandling er ikke i strid i behandlingen med citronsaft, så du kan sagtens gøre begge dele.

 

 

  • En uge før løbet

 

Nu bevæger vi os op i et højere gear for beskyttelse af huden. På dette niveau kan du med fordel påføre huden tinktur af benzoin, som er en form for lak. Dette farmaceutiske præparat er tilgængeligt i ethvert apotek. Påfør lakken på huden efter behandlingen med citronsaft. Du kan påføre lakken på fødderne hver dag helt frem til morgenen inden løbet.

På løbsdagen

​

Lige efter morgenmaden kommer du lakken på fødderne. I timerne lige før løbet, er det en god idé at anvende en friktionsfri crème  brug godt med creme og fordel det forsigtigt og jævnt over hele foden. Jo flere kilometer du skal løbe, jo større mængde creme er der behov for, for at beskytte og fugte huden undervejs, og dermed beskytte huden mod friktion, som giver vabler og smerter.

 

 

Godt løb!

 

 

bottom of page